Private Residence, Yermasogeia, Limassol
2015 – Planning approval pending

Built Area: 490 m2
Client: R. Cotsapas
Design Architect: Photiou Architects
Structural Engineer: George Kolonias
Services Engineer: Prime Design Consulting Engineers

This project inverts the normal concept of a garden as an area of planting, where the edge condition is of little importance, by constructing a green space enclosed by a continuous concrete wall 2.2m high. Spaces that can be seen, but not necessarily entered, can be found in traditional and contemporary architecture in Japan.

The house takes the form of a simple box, with an enclosed courtyard at the back and a terrace to the front. Uncompromisingly contemporary, the architecture is nonetheless a quiet presence in the landscape. Inside the house is designed to be as open as possible to views over the garden, with spaces framed in simple surfaces and in a pale tonal palette.

The concrete envelope is tinted to reflect the internal division between floors and animated by openings. These apertures frame a series of meticulously edited vistas out of the building that become part of the landscape of the interior.